Monthly Archives: September 2012

Ini Kreatif – Baju Halloween Untuk NERD Macam Aku

Baju Halloween ini sangat sesuai untuk nerd seperti anda atau foreveralone macam aku suatu masa dulu. Yes! Aku bukan foreveralone!

Btw, I don’t celebrate Halloween. But this is creative manggg.

 

Continue reading

Ini Fakta – Kerja dan masa depan

Anda bekerja di syarikat ternama lagi besar dan berjawatan power ala menteri?

Atau anda bekerja di syarikat kecil untuk dapat jawatan lebih besar? Tapi kena bekerja ala hamba berpangkat tinggi, dan skop kerja ditahap infiniti?

Anda mempunyai kerjaya yang menjamin masa depan?

Masa depan anda cerah sebab anda kerja pakai kemeja dan necktie. Mak suka, awek pon suka.

Kemudian beli kereta full loan dan personal loan bila nak kahwin.

Next year, during recession or political reasons, the company has decided to retrench some of their ineffective workers (and overpaid workers). Or the company is about to wind-up, and the company need to “secure their investor”. Then be ready to become a dead fish.

So you’re seeking for another secure job. What the fuck? Is there any secure job in this world anymore? (Working with government of Malaysia is exceptional. You only need to work 3 hours per day, and the rest is your tea break. Lulz)

What if you have a secure job in private sector, and your company treats you like a dog? Why don’t you just leave the company at the first place? Orang Malaysia takut sangat hilang kerja. Hang kerja bagi profit dekat company, hang dapat gaji sikit. Bila company melingkup, sama-ada hang dipaksa untuk merelakan diri keluar dari company, atau Very Sad Story. Umur pulak dah tua separa ganyut, maka susah pula nak dapat kerja.

Kasihan rakyat Malaysia termasuk aku.

Ini Ciplak – Androir In Side Apple Computer

Ini ciplak!

Yes! Apple dan Android sedang bersaing. Maka  opportunist akan mengambil peluang. But, kejadah apa nya yang nak disampaikan ni?

Good artist copy. Great artist steal. We’ve always been shameless about stealing good ideas – Steve Jobs

Kuang kuang kuang. So takpe lah rembat idea Steve Jobs.

Ini Bisnes – Borong Kain Bandung

Berita baik untuk akak-akak dan makcik cantik di luar sana.

Kalau nak pegi Bandung Indonesia, semata-mata nak beli kain, fikirkan balik. Nak beli tiket flight dah berapa RM? Penginapan? Makan minum? Tak takut flight terhempas ke?

Jadi kalau rasa memang nak beli kain je, baiklah beli online dengan Encik Shahrul seperti nama dan contact no. seperti di bawah.

Promosi harga potongan 56% sehingga November 2012.

Perniagaan berdaftar dengan SSM. Kalau ada penipuan, selamba je pergi Balai Polis, kasi repot ye akak cantik.

Ini Auto – New Honda Accord 2013

Hai lelaki miskin dan berpendapatan rendah macam aku. Anda suka dengan video di atas?

Never mind. Dreaming will always be free.

If government impose tax on our dream, then we will die together.

Ini Artis – Diana Amir Bertunang

Tidak diketahui tarikhnya, Diana Amir kini telah bertunang. Saya tahu ramai yang tidak kecewa dengan pertunangan ini memandangkan lelaki Melayu adalah cool dan pretending to be cool.

Jadi, selamat berkahwin Cik Diana Amir. Saya tak minat langsung nak tahu pasal hidup artis. Tapi rasa macam interesting pulak nak update pasal berita ni.

Untuk reader yang nak tengok gambar pertunangan Diana Amir, sila Google Image. Minta maaf, saya takde mood nak cari. Oh I’m Cool.

Gambar ini sekadar hiasan.

Ini Islam – Pergerakan Yang Membatalkan Solat

Zaman sekolah rendah, cikgu/ustazah/ustaz pesan, BERGERAK TIGA KALI membatalkan sembahyang.

Selalu juga bila sembahyang, masa tu barulah hidung mata telinga nak gatal. Maka pergerakan yang bukan pergerakan solat perlu ditahan dalam tempoh 4 rakaat. Jadi setiap dua rakaat hanya boleh bergerak sekali, walaupun menggigil tak tahan nak menggaru hidung yang gatal.

Malam ni terbaca post baru dari ustaz Zaharuddin. Menurut article tersebut, ianya berkaitan dengan tamakninah. Menurut mazhab Syafie, tamakninah tidak dapat disempurnakan kecuali dengan menahan diri dari pergerakan besar.

Ha? Pergerakan besar? Ada kecil besar ke?

Yes brader. Dan menurut Imam An-Nawawi, terdapat 4 kategori besar atau kecil:-

  1. KECIL : adalah yang tidak sampai tempoh pergerakan itu satu raka’at. BESAR: Jika melebihi, pastinya itu dikira besar dan membatalkan solat.
  2. KECIL : Setiap pergerakan yang tidak memerlukan dua belah tangan, seperti mengangkat serban, menyentuh untuk lantikan imam di hadapan, memegang kepala atau telinga, itu semua dianggap kecil. BESAR: Jika pergerakan itu memerlukan dua belah tangan seperti mengikat serban, memakai seluar atau kain, itu semua dikira besar.
  3. KECIL : pergerakan yang tidak membuat orang yang melihat bersangka si pelakunya di luar solat. BESAR : pergerakan yang menyebabkan orang melihat bersangka pelakunya di luar solat.
  4. KECIL : kembali kepada penentuan adat dan uruf setempat yang pada adatnya masyarakat anggapnya kecil. BESAR : juga berdasarkan adat. Imam An-Nawawi menyebut pandangan yang keempat ini yang paling sahih dan pandangan ulama Syafie yang teramai

Imam An-Nawawi jug menyimpulkan jika dua kali pergerakan besar ia masih tidak membatalkan solat, jika tidak berturut-turut, itu juga tidak membatalkan solat.

Untuk bacaan lanjut yang lebih detail dan formal, sila rujuk Zaharuddin.NET.

Kesimpulan: Saya kini yakin untuk menggaru hidung sekiranya gatal ketika solat, tanpa rasa was-was.