Ini Memori – Aku dan Fotografi

Ini Memori

2007 adalah tahun permulaan trend DSLR untuk orang biasa. Sebagai seorang anti-trend, aku juga menjadi mangsa. HAHA! Ini semua salah Shahrul Hairy. Beliau yang menyebabkan aku terjebak dalam kancah fotografi. Perlahan-lahan, aku belajar teori mengenai kamera di Candid Syndrome forum, milik Saiful Nang. Kemudian forum ditukar atas sebab-sebab tertentu kepada Photoskool. Berkubur Photoskool, sekarang forum milik Saiful Nang adalah LensaMalaya.

2008, sebagai student yang tak mampu, aku beli Canon 350D. New unit, but discontinued model (pada masa tu). Walhal aku beli cheapest Canon 350D, sebenarnya itu memang diluar kemampuan. Apa jadi?

Tak sampai setahun aku pakai, aku jual balik. Sebab tak nak tambah loan PTPTN. Sempat lah ambik few jobs murah tahap dewa (pada masa tu) sebab takde pengalaman.

2011, Canon 1000D dijadikan necklace untuk ramai remaja yang rasa stylo gantung kamera di leher. Aku pulak yang malu tengok depa. Kaya pulak mak bapak belikan anak sekolah kamera sebijik.

Antara gambar favorite yang aku ambik di Pantai Kelanang, Banting – 2008

Baru-baru ni aku teman member shoot wedding. Pakai Canon 7D. Kini aku dah kemaruk balik kamera. Patutkah?

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s