Category Archives: Business

Ini Ciplak – Androir In Side Apple Computer

Ini ciplak!

Yes! Apple dan Android sedang bersaing. Maka  opportunist akan mengambil peluang. But, kejadah apa nya yang nak disampaikan ni?

Good artist copy. Great artist steal. We’ve always been shameless about stealing good ideas – Steve Jobs

Kuang kuang kuang. So takpe lah rembat idea Steve Jobs.

Advertisements

Ini Auto – New Honda Accord 2013

Hai lelaki miskin dan berpendapatan rendah macam aku. Anda suka dengan video di atas?

Never mind. Dreaming will always be free.

If government impose tax on our dream, then we will die together.

Ini Idea – Idea untuk menambah baik sistem repot di Balai Polis PDRM

Kalau-kalau lah ada menteri terbaca. Atau mungkin KPN atau kakitangannya.

Saya ada idea untuk menambah baik sistem pengambilan repot, dan perkara-perkara lain yang berkaitan.

Berdasarkan kes yang saya sendiri baru saja lalui, SUSPEK membuat repot polis, tanpa polis dapat kesan yang no kad pengenalan suspek adalah palsu.

Ini mencalarkan imej PDRM.

Kalau terbaca, atau rasa nak dengar apa saya nak cakap, boleh lah hubungi saya dengan apa-apa cara sekali pon.

Terima kasih

Lesen Unit Amanah (Unit Trust License)

Yang benarnya, aku dari zaman study lagi dah teringin nak ambik lesen ni. Dan aku lebih berminat nak ambik lesen dengan CWA Wealth Advisor. Tapi belum berkesempatan lagi nak ambik.

Dan yang sebenarnya lagi, aku langsung tak tahu macamana caranya.

Siapa boleh bagi contact person untuk aku ambik lesen ni? Area Klang Shah Alam. Malas dah nak travel jauh-jauh.

Terima kasih.

Ini Bisnes – Hartanah Nak Disewakan atau Dijual?

Anda nak jual hartanah anda dengan cepat? Maaf, saya tak boleh  bantu.

Nak jual hartanah, tapi agency fee mahal sangat? Haaa… Itu kita runding lah.

Nak lantik ejen untuk cari penyewa tanah/kedai/rumah yang dah lama kosong, tapi tak nak bayar agency fee. Eh. Jangan la macam tu bos. Kami pon cari makan juga. Promosi, duit minyak, agreement, duit letrik, tayar kereta semua nak dibayar tuan.

Kalau rasa hati nak melantik saya jadi ejen, pucuk dicita, ulam mendatang.

Terima kasih 🙂

Kos-kos lain untuk beli rumah

Aku pun mula-mula sakit kepala nak faham. Bank dengan ayat confusing memang benda biasa. Nak trap client. Kenapa perlu trap2 ni? Kalau jujur tak boleh carik makan?

Begini. Macam dalam post “syarat membeli rumah” sebelum ni, ada ringkasan mengenai kos yang diperlukan.

10% memang tak cukup!

Downpayment atleast 10% dari harga rumah. Legal fee pulak ada dua jenis.

Legal fee untuk loan processing, vs Legal fee untuk Sale and Purchase agreement.

Kalau bank atau developer offer FREE LEGAL FEE + STAMPING, please ask them to clarify, natang legal fee mana yang free.

Satu lagi kos, valuation fee. Make sure fee tu waive, atau absorb masuk dalam loan, atau kena bayar cash.

Ok? Sekian

Ini cakap betul

Pagi call client, janji nak jumpa. Bila call tak angkat. Yeah!

Janji jumpa client lain pukul 2.30pm, bila aku sampai, client takde. Aku balik kena blame. Yeah!

Petang jumpa client lagi sorang. Nasib baik muncul. Alhamdulillah…

Balik, ada client lain call, tanya pasal satu rumah ni. Aku cerita harga dan segala kos mak nenek, dan dia kelihatan berminat. Kemudian dia bercerita, dia nak beli untuk disewakan. Kemudian dia tanya pasal sewaan di situ. Aku jujur bagitau, agak susah nak carik tenant, sebab tempat masih baru dan belum ramai orang…

Maka dia jadi tidak berminat, dan berfikir-fikir dahulu sebelum membuat keputusan…

Takpe aku jujur, tapi tak dapat duit. Kalau takde rezeki yang itu, ada rezeki yang lain. Kalau aku jadi YES MAN, nanti kalau susah carik tenant, aku sendiri yang kena maki. Dan aku tak suka dimaki!