Category Archives: Uncategorized

Ini Motivasi – Katakan anda Awesome

image

Memanglah banyak orang akan cuba bodoh-bodohkan kita sama ada secara langsung atau tidak.

Pedulikan tahi-tahi itu.

Yang penting anda tahu anda awesome.

Posted from WordPress for Android

Advertisements

Ini Fakta – Mengenalpasti Jantina Di Instagram

Ini Fakta Instagram!

Soalan: Bagaimana mengenal pasti jantina pengguna instagram sekiranya mereka menggunakan nickname yang tidak dapat dikenalpasti jantinanya?

Soalan balas: Berapa nisbah atau peratusan gambar makanan berbanding gambar lain?

Jawapan balas: Dalam 4:5 atau 80%?

Jawapan muktamad: Perempuan

Posted from WordPress for Android

Ini Bisnes – Pendapatan CEO Tabung Haji RM85,000

Mode: Formal & Serius

Berkenaan dengan Pendapatan CEO Tabung Haji, Dato Ismee Ismail:-

  • Menerima gaji RM85,000 sebulan.
  • Gaji beliau adalah RM70,000 pada tahun sebelumnya.
  • Menerima bonus RM700,000 pada tahun sebelumya.
  • Ganjaran RM490,000 apabila berakhirnya kontrak.

Pelik juga kenapa pendapatan CEO RM85,000 sebulan dipertikai. Gaji untuk setahun adalah RM1.02 juta, tidak termasuk bonus. Saya pernah bekerja sebagai Akaun Eksekutif dengan sebuah syarikat berskala medium dan juga 3 anak syarikat yang tidak dikenali ramai. CEO membayar ansuran kereta sahaja menggunakan duit syarikat sebanyak RM1.2 juta setahun. Boleh bayangkan berapa pendapatan beliau setahun? Continue reading

Ini Fakta – Kerja dan masa depan

Anda bekerja di syarikat ternama lagi besar dan berjawatan power ala menteri?

Atau anda bekerja di syarikat kecil untuk dapat jawatan lebih besar? Tapi kena bekerja ala hamba berpangkat tinggi, dan skop kerja ditahap infiniti?

Anda mempunyai kerjaya yang menjamin masa depan?

Masa depan anda cerah sebab anda kerja pakai kemeja dan necktie. Mak suka, awek pon suka.

Kemudian beli kereta full loan dan personal loan bila nak kahwin.

Next year, during recession or political reasons, the company has decided to retrench some of their ineffective workers (and overpaid workers). Or the company is about to wind-up, and the company need to “secure their investor”. Then be ready to become a dead fish.

So you’re seeking for another secure job. What the fuck? Is there any secure job in this world anymore? (Working with government of Malaysia is exceptional. You only need to work 3 hours per day, and the rest is your tea break. Lulz)

What if you have a secure job in private sector, and your company treats you like a dog? Why don’t you just leave the company at the first place? Orang Malaysia takut sangat hilang kerja. Hang kerja bagi profit dekat company, hang dapat gaji sikit. Bila company melingkup, sama-ada hang dipaksa untuk merelakan diri keluar dari company, atau Very Sad Story. Umur pulak dah tua separa ganyut, maka susah pula nak dapat kerja.

Kasihan rakyat Malaysia termasuk aku.

Ini Artis – Diana Amir Bertunang

Tidak diketahui tarikhnya, Diana Amir kini telah bertunang. Saya tahu ramai yang tidak kecewa dengan pertunangan ini memandangkan lelaki Melayu adalah cool dan pretending to be cool.

Jadi, selamat berkahwin Cik Diana Amir. Saya tak minat langsung nak tahu pasal hidup artis. Tapi rasa macam interesting pulak nak update pasal berita ni.

Untuk reader yang nak tengok gambar pertunangan Diana Amir, sila Google Image. Minta maaf, saya takde mood nak cari. Oh I’m Cool.

Gambar ini sekadar hiasan.

Ini Motivasi – Jangan kalah pada orang tak guna

Pendek dan ringkas.

“Biar mati berdiri, jangan hidup melutut” – Mohd Noor Kadir (Kuasatek Pictures)

“Jangan kalah pada orang tak guna” – Ini kata-kata aku.

Cukup lah berfikir positive. Kena fikir perkara negative. So just in case, kalau something bad happen to us, at least we’re READY to overcome that problem. Atleast with some strategy.

Dah lah. Kecewa tak habis lagi ni.

Perodua Myvi SE 1.5 penuh gaya goda.

Perodua Myvi 1.5 SE.

Tak pernah aku tergoda dengan Myvi seteruk ini. Minat aku pada Vellfire tak pernah luntur. Memandangkan aku rasa bumper depan Myvi SE ni ala2 Vellfire, maka aku decide untuk beli Myvi sebelum aku kawen.

Siapa ada part time yang power2, ajak la aku join hang pa. Aku nak kawen ni. But, tolong jangan ajak MLM, jual supplement, atau water filter. Big NO!

ImageImageImage