Ini Artis – Emma Maembong Minta Maaf

Ini Artis. Mode: Santai

Emma Maembong minta maaf kepada peminat.

Kenapa minta maaf? Sebab kontroversi gambar peluk dan cium boyfriend. Menurut beliau “Emma minta maaf atas kisah silam Emma”. Sekali lagi. Kenapa minta maaf?

You did nothing wrong with your fans. Peminat nak frust menonggeng pasal hang dah ada boyfriend tu lantak depa la. Abang pon ada sikit frust. But I’m cool Emma. Lulz.

Nak minta maaf untuk kesalahan silam macam tu, bukan minta maaf dengan manusia ye cik adik.

Teori Azri: Kenapa ramai artis cantik tak bertahan lama dalam industri? Sebab mereka cantik, tapi tak berani untuk tidak seksi. Yes! Siti Nurhaliza kekal menjadi penyanyi no.1 negara sampai hari ni kerana beliau cantik dan tidak pernah menayangkan cleavage beliau untuk tontonan umum. Betis pon tak pernah nampak tahu?

Aku kolot? Pedulik apa aku.

Teori itu tidak ditujukan kepada Emma Maembong. Itu adalah kenyataan umum.

Saya ingin meminta maaf kepada Emma Maembong kerana sering terbaca Mael Lambong ketika membaca nama Emma Maembong.

Laporan asal: Beautifulnara

Ini Bisnes – Pendapatan CEO Tabung Haji RM85,000

Mode: Formal & Serius

Berkenaan dengan Pendapatan CEO Tabung Haji, Dato Ismee Ismail:-

  • Menerima gaji RM85,000 sebulan.
  • Gaji beliau adalah RM70,000 pada tahun sebelumnya.
  • Menerima bonus RM700,000 pada tahun sebelumya.
  • Ganjaran RM490,000 apabila berakhirnya kontrak.

Pelik juga kenapa pendapatan CEO RM85,000 sebulan dipertikai. Gaji untuk setahun adalah RM1.02 juta, tidak termasuk bonus. Saya pernah bekerja sebagai Akaun Eksekutif dengan sebuah syarikat berskala medium dan juga 3 anak syarikat yang tidak dikenali ramai. CEO membayar ansuran kereta sahaja menggunakan duit syarikat sebanyak RM1.2 juta setahun. Boleh bayangkan berapa pendapatan beliau setahun? Continue reading

Ini Memori – Aku dan Fotografi

Ini Memori

2007 adalah tahun permulaan trend DSLR untuk orang biasa. Sebagai seorang anti-trend, aku juga menjadi mangsa. HAHA! Ini semua salah Shahrul Hairy. Beliau yang menyebabkan aku terjebak dalam kancah fotografi. Perlahan-lahan, aku belajar teori mengenai kamera di Candid Syndrome forum, milik Saiful Nang. Kemudian forum ditukar atas sebab-sebab tertentu kepada Photoskool. Berkubur Photoskool, sekarang forum milik Saiful Nang adalah LensaMalaya.

2008, sebagai student yang tak mampu, aku beli Canon 350D. New unit, but discontinued model (pada masa tu). Walhal aku beli cheapest Canon 350D, sebenarnya itu memang diluar kemampuan. Apa jadi?

Tak sampai setahun aku pakai, aku jual balik. Sebab tak nak tambah loan PTPTN. Sempat lah ambik few jobs murah tahap dewa (pada masa tu) sebab takde pengalaman.

2011, Canon 1000D dijadikan necklace untuk ramai remaja yang rasa stylo gantung kamera di leher. Aku pulak yang malu tengok depa. Kaya pulak mak bapak belikan anak sekolah kamera sebijik.

Antara gambar favorite yang aku ambik di Pantai Kelanang, Banting – 2008

Baru-baru ni aku teman member shoot wedding. Pakai Canon 7D. Kini aku dah kemaruk balik kamera. Patutkah?

 

Ini Artis – Najwa Latif [Imratul Najwa Abdul Latif]

Ini Artis – Najwa Latif, One In A Million (Cover)

Tanpa diketahui sebab musabab, aku mungkin kelihatan seperti pedo. Tapi suara Najwa Latif ni berhantu. Aku boleh dengar lebih 20x satu malam dengan lagu yang sama.

Usah memasang cita-cita. Aku sudah terlalu tua untuk mendekati remaja. Kenapa tiba-tiba aku terbayang muka Bung Mokhtar?

Ini Azri – Bajet Peribadi – Part 1

Post ini agak formal. Maka dengan itu, kata ganti nama yang sesuai adalah “saya”. Boleh?

Saya sedang menyiapkan sebuah module untuk dikongsikan dengan orang ramai. Module ini dibuat berdasarkan pengalaman peribadi saya sendiri pada tahun 2005 hingga kini. Module berkenaan Bajet Peribadi yang mana secara peribadi, ianya lebih penting berbanding Bajet 2013 Barisan Nasional atau Belanjawan 2013 Pakatan Rakyat. Kenapa ia lebih penting?

Secara kasarnya, saya pernah menemuramah beberapa orang secara rawak, dan rata-rata akan memberikan figure pendapatan dan perbelanjaan mereka yang berkesudahan DEFICIT!

Ya! Deficit. Sama juga macam bajet kerajaan tiap-tiap tahun.

Tapi kalau peribadi, siapa yang nak tanggung deficit?

Sama ada tersalah figure, atau pinjam duit orang tak bayar. Yang pasti, sah mereka ini tidak pernah kira.

Empat kategori manusia bila bercakap soal wang iaitu:-

  1. Tidak pandai mencari dan menguruskan wang.
  2. Tidak pandai cari wang, bijak mengurus wang.
  3. Bijak mencari wang, tidak bijak menguruskan wang.
  4. Bijak mencari dan menguruskan wang.

Objektif Bajet Peribadi ini adalah untuk mewujudkan masyarakat yang celik aliran tunai.

Sekiranya berminat untuk mengetahui info lanjut, sila ikuti PART 2 yang akan di update kemudian.

Saya akan sebut mengenai Saiful Nang, Shahabudeen Jalil dan Robert Kiyosaki dalam post seterusnya.

Terima kasih

ZUL AZRI – https://iniazri.wordpress.com

Ini Malaysia – Bajet 2013 Yang Menyihatkan

Hai rakyat Malaysia! Anda pasti gembira dengan Bajet 2013 yang dibentangkan oleh Yang Berhormat Perdana Menteri kita yang cool dan sempoi pada beberapa hari yang lepas.

Pedulikkan angka juta-juta yang tiada kaitan dengan golongan marhain seperti kita. Yang penting kita harus bersyukur dengan BR1M 2.0 another one-off payment yang akan kita terima tidak lama lagi. Dan lebih menggembirakan golongan bujang, kerajaan akan memberikan RM250 kepada mereka. Moga dapat mengurangkan beban mereka untuk berdepan dengan kadar kenaikan kos perkahwinan yang jauh lebih tinggi dari kadar inflasi di Malaysia. Kami sebagai rakyat yang sentiasa bersyukur, sudah bersedia malah gembira untuk mendengar taklimat pada hari penyampaian bantuan dari kerajaan itu nanti.

Lebih menggembirakan, perkara terpenting dalam kehidupan seharian iaitu smartphone juga diberikan nafas oleh kerajaan yang mana, kerajaan akan memberikan rebate RM200 untuk pembelian telefon pintar untuk golongan muda 30 tahun dan ke bawah. Dato Seri Utama Dr. Rais Yatim juga telah memohon untuk menaikkan umur golongan penerima RM200 rebate itu kepada 40 tahun. Rakyat didahulukan!!! Terima kasih! Moga tindakan YB akan dapat membuka hati 22,270 rakyat yang berhimpun semasa perhimpunan Bersih yang lepas.

Pesara-pesara tentera tidak lagi perlu menunjukkan punggung di khalayak ramai untuk bersenam dan berniaga dihadapan rumah orang. Mereka kini telah menerima kenaikan pencen dan pelbagai insentif tidak terkira yang diberikan oleh kerajaan. Hak anda terjamin! No more buttshow! Tahniah! Rakyat didahulukan.

Berkenaan dengan pengurangan subsidi gula sebanyak 20sen, saya amat yakin tindakan ini dapat mengurangkan kadar pengidap penyakit kencing manis di Malaysia. Seperti yang dikhabarkan oleh Pengarah KPDNKK Abu Samah Shabudin, ramai pengguna memesan minuman kurang manis, seperti gambar di bawah:-

Rakyat Malaysia bukan sahaja telah celik ekonomi, malah juga celik kesihatan. Kerajaan tidak perlu bersusah payah mengeluarkan kos pengiklanan semata-mata untuk melaksanakan kempen kesihatan. Malah, kerajaan dapat menjimatkan wang untuk pengiklanan, dan pada masa yang sama kerajaan mengurangkan subsidi untuk gula. Its a double profit!

Untuk bajet 2014, diharap kerajaan dapat mempertimbangkan untuk mengurangkan subsidi minyak masak, beras, dan tepung. Ini kerana minyak penyumbang kepada kolestrol dan sakit jantung, beras dan tepung menyumbang kepada rakyat buruk lantak, yang mana secara langsung dan tidak langsung menyumbang kepada kenaikan obesiti. Maka, kerajaan harus mengurangkan subsidi untuk 3 barang tersebut, sekiranya hendak melakukan kempen free with double profit!

Ini Kreatif – Baju Halloween Untuk NERD Macam Aku

Baju Halloween ini sangat sesuai untuk nerd seperti anda atau foreveralone macam aku suatu masa dulu. Yes! Aku bukan foreveralone!

Btw, I don’t celebrate Halloween. But this is creative manggg.

 

Continue reading